Recepty
Zeleninové lazaně se žampiony (původ receptu Itálie)
- recept je určen pro 4 osoby, příprava : asi 90 minut, pečení : asi 45-50 minut
Suroviny:
40 g másla,
30 g hladké mouky
200 g sýra gorgonzola, sůl,bílý pepř 500 ml mléka,
250 g rajčat,
250 g řapíkového celeru,
2 středně velké cibule
2 lžíce oleje,
300 g žampionů, 500 g špenátu,
4 lžíce smetany,
250 g lazaní,
50 g slunečnicových semínek
Postup :
1. Rozpustíme na pánvi máslo. Osmahneme na něm mouku, přilijeme mléko, přidáme sýr a necháme jej na mírném ohni zvolna rozpustit
osolíme, opepříme.
2. Rajčata a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, resp. na kostičky.
Rozkrájíme na drobnou cibuli a spolu s celerem ji osmahneme na horkém oleji.
Opereme špenát, očistíme a oloupeme žampiony, nakrájíme na plátky a ve zbylém oleji osmahneme.
Přidáme špenát, zamícháme, okořeníme.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno zapékací mísy nalijeme trochu omáčky.
Ve vrstvách klademe do mísy střídavě lazaně, rajčata, cibuli a celer, žampiony a špenát a zaléváme omáčkou.
Povrch posypeme slunečnicovými semínky.
Zapékáme 45 - 50 min.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Zeleninové lazaně
-recept je určen pro 4 osoby, příprava : asi 30 minut, pečení : asi 30 minut
Suroviny:
1 mrkev
2 cibule
1 snítka celerové nati
1 červená paprika
9 lžic olivového oleje, sůl dle chuťi
200 g rajčat
1/2 lžičce tymiánu a oregána,
50 g mouky
50 g másla
750 ml mléka
muškát a pepř dle chuťi
600 g lilku
300 g žampionů
250 g lazaní
200 g parmazánu nebo 20 g sušeného parmazánu
Postup :
1. Oloupeme mrkev a 1 cibuli. Očistíme papriku a celerovou nať. Vše drobně pokrájíme a podusíme na 2 lžících oleje.
Osolíme a přidáme pokrájená rajčata a bylinky. 15 minut dusíme.
2. Z mouky a másla připravíme jíšku. Přilijeme horké mléko a 3 minuty povaříme.
3. Lilek nakrájíme na plátky a opečeme je na 6 lžících oleje. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky.
Oloupeme druhou cibuli a pokrájíme ji. Obojí osmahneme na zbývajícím oleji. Troubu rozpálíme na 180 stupňů celsia.
4. Lazaně skládáme do pekáčku a prokládáme je připravenými surovinami.
Posypeme sýrem a 30 minut pečeme.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Těstoviny s tuňákovou omáčkou
Suroviny:
200 g těstovin
400 g krájených rajčat
100 g tuňáka ve vlastní šťávě
2 stroužky česneku
bylinky (bazalka, oregano - nejlépe čerstvé)
sůl
Postup :
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím vedle krátce podusíme krájená rajčata, tuňáka (šťávu slijeme),
prolisovaný česnek.
Dochutíme bylinkami a solí. Hotové těstoviny přelijeme omáčkou.
Připravit můžeme samozřejmě i z čerstvých rajčat, pak ale musíme dusit déle.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Těstoviny s mexickou zeleninou
Suroviny:
300 g těstovin
1 balíček mražené zeleniny - mrkev, paprika, kukuřice, fazole předvařená, cibule, hrášek
100 ml vody
olivový olej
případně pár kousků vařeného masa
sůl
Postup :Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka. Mezitím si na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme zeleni-
novou směs. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme. Nakonec vmícháme Solčanku a uvařené těstoviny.
Můžeme přimíchat uvařené na kousky nakrájené kuřecí nebo vepřové maso.
Nudle s dušeným zelím
Suroviny:
400 g široké nudle
1/2 ks hlávkové zelí
2 lžíce olej
1 ks cibule
3 ks cukr kostky
2 lžíce kysaná smetana
1 lžíce polohrubá mouka
sůl
kmín podle chuti
voda na podlití
Postup :
Široké nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, scedíme je a necháme okapat.
Mezitím si na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme na nudličky nastrouhané zelí, mírně podlijeme a
dusíme pod poklicí.Osolíme, přidáme kmín, cukr a promícháme. Zvolna dusíme do změknutí.
Během dušení průběžně podléváme vodou a mícháme.
Před dokončením necháme vodu vydusit, případně ji slijeme a zelí zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně.
Do horkého zelí vmícháme nudle a prohřejeme.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Rajčatové těstoviny
Suroviny:
300 g těstovin
400 g rajčat
2 dl smetany
olej
cibule
bazalka
šalvěj
muškátový květ
strouhaný sýr
sůl
Postup :
Cibuli pokrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, muškátový květ, sůl a dusíme.
Ke konci vmícháme smetanu a směsí přelijeme uvařené těstoviny. Posypeme strouhaným sýrem.